Dulst.reismee.nl

Informatie en verslag Jurmala, Majori

Jurmala, Majori

Inwoners:

57.000

Lengte Kustlijn:

33 km

Afstand tot Riga:

25 km

Water temperatuur zomer:

+19 C

Temperatuur zomer:

+21 C

De geschiedenis van Jurmala begon in 13e tot de 16e eeuw, toen vestigde vissers zich aan de kustlijn. Maar de eerste zomergasten kwamen in de 18e eeuw, waardoor Jurmala een van de oudste badplatsen van europa is. In de tachtiger jaren kon Jurmala gemiddeld 300.000 toeristen per jaar welkom heten.

De 33 km lange kustlijn van Jurmala is bedekt met prachtig fijn zand, tevens is het strand een van de schoonste van europa. Door de gemiddelde water temperatuur van meer dan 19 graden en een goede lucht temperatuur is het goed toeven op het strand van Jurmala.

Wij liepen in mei door de hoofdstraat van Majori, druk was het niet. Je kon de mensen op een hand tellen, ons werd dan ook verteld dat het echte zomerseizoen pas in juni begon en dat de straten dan al gauw vol zouden lopen.

Toen wij 2 dagen verbleven in Majori werd het al gauw duidelijk dat de glorie dagen al waren geweest. De hoogtij dagen van Jurmala vonden plaats in de tijd van het tsaar maar ook vele leden van de communistische partij kwamen er vaak tijdens de Sovjet tijd. Ondanks de meer dan 3500 houten gebouwen, daarvan in Art-nouveau. Zijn veel gebouwen daarvan verpauperd en niet gerestaureerd, wat heel jammer is want er staan veel prachtige huizen. Maar wees niet getreurd want er zijn velen spa's en wellness faciliteiten in Heel Jurmala. Van een moddermassage tot een amber massage alles is mogelijk.

Top tips:

  • Huur een fiets, dit kun je doen bij Juras iela 24, Majori. Fietsen zijn echt een must, in het laagseizoen kun je gemakkelijk over het strand het hele schiereiland af gaan. Wij fietsen dan ook over de hoofdstraat van Majori van de ene naar de andere plaats.
  • In Majori zijn 2 antiekwinkels de eerste in het midden van de straat en de ander aan het einde. Denk eraan om af te dingen, toen wij er waren was een sovjet medaille aan het einde van de straat 5 euro en in het midden maar 2,50. Het grootste gedeelte antiek komt dan ook uit de Sovjet periode, wel een leuk aandenken en denk dan ook aan echt oude matroesjka's.
  • Ga naar de vvv, die zit midden in de hoofdstraat in Majori in een winkel. Vraag daar naar de Jurmala gids waar alle informatie in staat met alle slaapplaatsen feiten en eetgelegenheden. Adres: Lienes iela 5, Jurmala(deze is vlak bij het station en groter)

  • Fiets zeker even naar het beach hostel, het beach hostel zelf is zeker geen aanrader maar daarnaast staat een prachtig huis. Helemaal blauw geschilderd steekt het prachtig af tussen de naald bomen.
  • Een andere aanrader is de fel maar dan ook echt fel blauwe Russische orthodoxe kerk in Dubulti, deze is gebouwd in 1896 en zeker niet te missen.

  • Langs het strand staat een groot groen gebouw wat zowel als spa en vuurtoren dienst deed.
  • Nog een top tip, ga naar het spiksplinternieuwe park Dzintari Forest Park, een nieuw park wat werkelijk waar prachtig is. Er is een skate baan en midden in het park staat een 33,5 meter hoge toren met 12 balkons waar vanaf je mooi uitzicht hebt op de zee en in de verte kun je de radio en tv toren van Riga ook zijn liggen.

  • In Lielupe vlak naast het grote waterpretpark is een winkelcentrum met een grote supermarkt en verschillende winkels waaronder een boekenwinkel.
  • Kijk ook eens op de site van Jurmala want er vinden vele activiteiten plaats in de zomer zoals concerten en beach volleybal.

Reacties

{{ reactie.poster_name }}

Reageer

Laat een reactie achter!

De volgende fout is opgetreden
  • {{ error }}
{{ reactieForm.errorMessage }}
Je reactie is opgeslagen!